Bezienswaardigheden Leiden

Leiden, met zijn rijke historie en mooie grachten, biedt een scala aan bezienswaardigheden die het ontdekken waard zijn. Hier zijn enkele hoogtepunten:

  1. Grachtenrondvaarten: Ontdek Leiden vanaf het water via de 28 kilometer aan grachten, waaronder het beroemde Rapenburg met historische panden en universiteitsgebouwen​ (Reisroutes)​.
  2. Stadspoorten: Bezoek de Morspoort, een van de overgebleven stadspoorten, die ooit dienst deed als gevangenis​ (Reisroutes)​.
  3. Leidse Hofjes: Verken de 35 historische hofjes die door de hele stad verspreid liggen, een unieke kijk op de sociale geschiedenis van Leiden​ (Reisroutes)​.
  4. De Leidse Burcht: Een historisch fort met prachtig uitzicht over de stad, toegankelijk voor bezoekers zonder entreekosten​ (Reisroutes)​.
  5. Hooglandse en Sint Pieterskerk: Twee indrukwekkende kerken met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur​ (Reisroutes)​.
  6. Musea: Leiden herbergt meerdere fascinerende musea, waaronder Naturalis Biodiversity Center, Rijksmuseum Boerhaave, Rijksmuseum van Oudheden, Museum De Lakenhal, en Museum Volkenkunde, elk met hun unieke collecties en tentoonstellingen​ (Visit Leiden)​​ (top 10 bezienswaardigheden)​.
  7. Hortus Botanicus: De oudste botanische tuin van Nederland, met een diversiteit aan planten en een tropisch kassencomplex​ (top 10 bezienswaardigheden)​.
  8. Leidse Loper: Een bewegwijzerde wandelroute door het historische centrum die je langs 24 historische locaties leidt, inclusief de Waag, de Burcht, en de Pieterskerk​ (top 10 bezienswaardigheden)​.
  9. Winkelen: Leiden biedt diverse winkelgebieden, van grote winkelketens tot unieke boetiekjes, vooral rond de Breestraat en het Pieterskwartier​ (top 10 bezienswaardigheden)​.