Nederlandse waterpolo dames bereiken halve finales in Parijs

Gepubliceerd op 6 augustus 2024 om 17:27

De Nederlandse waterpolodames hebben de halve finales bereikt van de Olympische Spelen in Parijs. In een spannende kwartfinale versloeg de regerend Europees kampioen Italië met 11-8 (2-2, 3-2, 1-1, 5-3).

Het team van bondscoach Evangelos Doudesis begon als favoriet aan het duel. Nederland had eerder Italië verslagen in de halve finales van het EK in Eindhoven en had drie overwinningen behaald in de groepsfase van de Spelen, terwijl Italië slechts één keer had gewonnen.

De wedstrijd begon echter stroef voor Nederland. Italië kwam op voorsprong en raakte twee keer de paal na de gelijkmaker van Maud Megens. Italië kwam opnieuw voor (2-1), maar Bente Rogge trok de stand weer gelijk. Met een prachtige backhand scoorde Palmieri de 3-2 voor Italië, maar Lieke Rogge maakte met een schot van afstand de gelijkmaker in het tweede kwart. Vivian Sevenich zette Oranje voor het eerst op voorsprong (4-3).

Italië kwam nog een keer op gelijke hoogte, maar nadat Brigitte Sleeking er 5-4 van maakte, liep Oranje aanvallend steeds verder uit. Dankzij treffers van Sevenich, Lieke Rogge, Sleeking en Sabrina van der Sloot in het vierde kwart werd het 10-7, en was de buit twee minuten voor tijd al binnen.

Nederland zal het in de halve finale opnemen tegen Spanje, met als doel een plek in de olympische finale te bemachtigen.

In het Nederlandse team spelen voormalig ZVL-1886 speelsters Brigitte Sleeking en Kitty Lynn Joustra