Nederlandse waterpolo dames onderuit in halve finale

Gepubliceerd op 9 augustus 2024 om 09:12

De Nederlandse waterpolovrouwen hebben de finale van de Olympische Spelen niet weten te bereiken. In een zenuwslopende halve finale tegen Spanje eindigde de wedstrijd in een 14-14 gelijkspel, waarna Oranje uiteindelijk verloor in de strafworpenreeks.

Nederland kende een moeilijke start tegen Spanje, dat Oranje al snel op achterstand zette. Het eerste kwart eindigde in een zware 1-6 achterstand voor Nederland, met het enige doelpunt van Lieke Rogge. Spanje, dat Nederland eerder dit jaar nog versloeg in de EK-finale en vorig jaar in de WK-finale na strafworpen de baas was, begon sterk en gaf Oranje weinig ruimte om in hun spel te komen.

In het tweede kwart wist Nederland de achterstand niet verder te verkleinen, maar hield wel gelijke tred in de score. Het was pas in het derde kwart dat Oranje echt begon te draaien, met vier doelpunten op rij. Brigitte Sleeking en Kitty Lynn Joustra, beiden oud-speelsters van ZVL-1886. Deze opleving bracht de stand op 11-11.

Het laatste kwart was ongekend spannend. Oranje kwam voor het eerst op voorsprong met 12-11, en uiteindelijk dwong Brigitte Sleeking, zeven seconden voor tijd, strafworpen af met haar 14-14 gelijkmaker. Helaas was uitgerekend zij de enige speelster die miste in de beslissende strafworpenreeks, waardoor Spanje zich plaatste voor de finale.

Bondscoach Evangelos Doudesis bleef positief, ondanks de pijnlijke nederlaag: "In Parijs zeggen ze: C'est la vie. We gaan nu de focus verleggen naar zaterdag, voor de strijd om het brons."

Zaterdag wacht Nederland een zware opgave tegen de Verenigde Staten, een ploeg die jarenlang het vrouwenwaterpolo domineerde met drie opeenvolgende Olympische titels. Verrassend genoeg verloren de Amerikanen echter na strafworpen van Australië, na een gelijkspel van 8-8 in de reguliere speeltijd. Ondanks hun indrukwekkende geschiedenis, waaronder acht wereldtitels en veertien overwinningen in de World League, is Team USA dit toernooi kwetsbaarder gebleken.

Voor Nederland, met de steun van oud-ZVL-1886-speelsters als Sleeking en Joustra, ligt er nu een kans om de Olympische Spelen toch met een medaille af te sluiten.